Natuur

Behoud van groen bepalend voor kwaliteit van wonen en recreëren

De kwaliteit van wonen en recreëren in de omgeving van de Westzanerdijk wordt voor veel bewoners én bezoekers bepaald door de aanwezigheid van het natuurlijke groen. Kwaliteit op slechts 2 minuten wandelen van het Zaandamse centrum Inverdan. Leven en beleven op de grens van stad en polder wordt zeer gewaardeerd en maakt wonen in onze buurt uniek.

Het natuurlijk groen wordt voor een groot deel gevormd door het Westzijderveld in de Polder Westzaan maar ook de volkstuincomplexen Jan Vroegop en Westzanerdijk. De groenstroken met paarden en schapen aan de Ringweg zijn ook belangrijke groenplaatsen. De voormalige Fronik-boerderij en de natuurboerderij van familie Rutte aan het Westerwindpad maken het zuidelijk deel van de Westzijderveld een levendig, uitnodigend en toegankelijk natuurgebied. De open boerderijdagen en het jaarlijkse ringen van de kerkuilen zijn laagdrempelige activiteiten voor jong en oud. Het ooievaarsnest op de Fronikboerderij heeft blijk gegeven van aantrekkingskracht.

Zo ook het groene bos op het Parera terrein, door de bewoners zelf toegankelijk gemaakt. De eerste bomen geplant in 2005. Nog altijd wordt het bijgewerkt door de bewoners zelf, als groenadoptie. Het bosje wordt vaak bezocht door kinderen en jeugd uit de buurt hebben er ook hun plek van gemaakt.

De 35 meter hoge Belt naast het Westerwindpad, even groen als vuil dus niet op onze natuur-lijst, biedt een fantastisch uitzicht op het Zaans historische landschapsbeeld. Dit prachtige, uitgestrekte polderlandschap heeft een zeer gevarieerde flora en fauna en trekt jaarlijks vele weidevogels. Voor de grutto is dit een belangrijk kerngebied voor de duurzame instandhouding van dit soort. [Bron: http://www.obwzveld.nl/]

 

Wordt ook lid!

Wil je ook jouw bijdrge leveren om onze buurt veilig, leefbaar, en ............. te houden? Wordt dan ook lid en kom meepraten en je stem uitbrengen. Voor € 7,50 per jaar kun je ook jouw stem laten horen!

plattegrond