Eenrichtingsverkeer Westzaan

Eénrichtingsverkeer Westzanerdijk ter hoogte van Westzaan Zuid

Het gemeentelijke verkeersbesluit om de Westzanerdijk ter hoogte van Westzaan Zuid in te richten voor éénrichtingsverkeer is nog steeds een controversiele maatregel die tot stand gekomen is door langdurige acties van enkele bewoners ter plaatse. Nu is het uitluitend mogelijk om van west naar oost te rijden. De keuze van de gemeente blijft omstreden omdat ter discussie staat of dit de wens is van velen of de lobby-kracht van enkelen.

De gevolgen zijn duidelijk: Vanuit Assendelft, Nauerna en Westzaan is het niet mogelijk om rechtstreeks via de Overtoom de Westzanerdijk op te rijden. Nu moet er een stuk van 2,1 kilometer worden omgereden voor een afgesloten stuk van 100 meter. Er zijn voorstanders in onze buurt die menen dat er sprake is van een afname van het aantal verkeersbewegingen vanuit de westkant van de Westzanerdijk. Er zijn ook tegenstanders van de maatregel. Zij vinden dat de Westzanerdijk een verkeersslagader is voor onze buurt, een permanente eenzijdige ontsluiting is in de ogen van deze groep etaleert een gebrek aan creativiteit en doelgerichtheid. De maatregel wordt ervaren als een middeleeuwse ingreep en niet één van de 21e eeuw. De suggestie van een inrijdverbod tijdens de spits, zoals bij de busbrug Westerwatering-Westerkoog, komt vaak naar voren.

Binnen de BV WSTZNRDK is er nog geen officieel standpunt omdat de leden en bewoners hierover [nog] niet zijn geraadpleegd. Wat wij als bestuur wel sterk afkeuren is dat de discussie jarenlang uitsluitend in Westzaan is gevoerd zonder betrokkenheid van de BV WSTZNRDK. Bij het besluit is door niemand rekening gehouden met onze belangen. We zijn gepasseerd en hebben niet mee kunnen denken over de beste verbetering van de verkeersproblematiek in Westzaan Zuid.

Het belangengebied van de BV WSTZNRDK grenst niet alleen aan de bewuste locatie, feitelijk is het besluit genomen op een plankaartgedeelte dat behoort bij het bestemmingsplan Westzanerdijk. Met deze kennis zijn wij ebij uitstek de partij om deel te nemen aan de voortdurende discussie over het huidige verkeersbesluit en de mogelijkheden tot een echte verbetering.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *